Czibulka János menedékház

Description

Információ nyitva tartással, szállással, étkezéssel kapcsolatban:
E-mail: info@kohegyihaz.hu

A Kőhegyen épült Czibulka János Menedékház 1933 óta fogadja a gyalogos turistákat. A ház a Szentedre melletti Kőhegy gyönyörű panorámával rendelkező platójára épült. A turistaház különleges hangulatát az adja, hogy autóval és tömegközlekedéssel nem, csak gyalogosan vagy biciklivel közelíthető meg.

Szentendre és Pomáz felől is kb. egy órányi sétával érhető el. A turistaházban szállás egész évben biztosított, a nyári időszakban sátrazni is lehet. A házban étterem és büfé is üzemel. Meleg egytálételek mindig, szállóvendégeknek menü előzetes egyeztetés kapható.

A menedékház története valamikor 1920-ban kezdődött. Ekkor alakult meg az MTE Szentendrei Osztálya, az agilis gyógyszerész, Czibulka János vezetésével. A városkától óra járásnyira lévő Kőhegy sík platója, bár csak 366 m magas, gyönyörű panorámát nyújt. Egy kilátó és egy menedékház építésének ötlete nagyon hamar megszületett. Az osztály viszonylag szerény létszáma azonban az anyagi lehetőségeiket is meghatározta. Így csak 1930-ban nyílt lehetőségük, hogy a várostól ingyen kapott területen megkezdjék az építkezést. A menedékház alapkő letétele 1930. október 5.-én történt.
szentendre-kohegyi-menedekhaz-_3A házat 1933. szeptember 24-én adták át ünnepélyesen a közforgalomnak, nevét az osztály időközben elhunyt első elnökéről kapta. A terméskőből épült ház lapos teteje egyben kilátóként is szolgált, de szerkezete lehetővé tette a későbbi bővítést. Nyolc ágy és gondnok várta a betérőket, megfelelő ellátással. A szép környezet vonzotta a turistákat, a Csepeli Osztály tagjai különösen kedvelték. Megtapasztalván a ház állandó zsúfoltságát, felvetették annak bővítését.

A két osztály összefogásának, s nem utolsó sorban a Weiss Manfréd Művek jelentős anyagi támogatásának köszönhetően, 1940. június 16-án vehette birtokba a publikum az emelettel bővített menedékházat.

Miként a többi MTE-menedékházat, 1947-ben ezt is államosították. Gazdái változtak, hol nyitva volt, hol nem, végül a Pilisi Parkerdő kezelésébe került. Hosszas tárgyalások után az újjáalakult MTE vette át a gondnokságot, amit a gyakorlatban a HÓD Honismereti Túraegylet, mint az MTE Szentendrei Osztálya gyakorol. Az anyagi lehetőségek adta korlátok között tatarozásra, a berendezések korszerűsítésére is sor került. A ház különleges hangulatát az adja, hogy gépkocsival nem közelíthető meg, így a bakancsos turisták mind kedveltebb célpontja lett.

A menedékházat üzemeltető HÓD “HTE” kutatja, és gondozza a Pilis, a környékbeli hegyek kulturális és természeti értékeit is.