Hegyi Szent Bernát Teljesítménytúra + Vad ON Trail Race – Halasztva 2021. május 15-re!

Időpont:

• 2021. május 15.

Helyszín:

• Pilis–Visegrádi-hegység, Dobogókő

Fővédnök:

• Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Védnök:

• Magyar Zsolt, a báró Eötvös Loránd menedékház gondnoka.

Elnök:

• Schőnviszky László, MTE elnök.

Technikai vezető:

• Mátyus Attila, MTE szakmai alelnök.

Központ:

• Dobogókői báró Eötvös Loránd Menedékház.

Rajt és cél:

• a Menedékház parkjában.

Tudnivalók:

A teljesítménytúrázók az erdőben jelzett turistautakon és erdészeti utakon érik el az ellenőrzőpontokat. Az erdőben csak a futópályákkal azonos szakaszok szalagozottak.

A mindkét rendezvényt rossz idő esetén is megtartjuk. Minden táv csak gyalogosan teljesíthető, bárminemű közlekedési eszköz (pl. bicikli, motor) használata tilos.

A résztvevőknek a menedékház gondnoka egyes ételeket és italokat kedvezményesen adja.

Péntek és szombat éjszakára szállás igényelhető előzetesen a dobogókői báró Eötvös Loránd menedékházban, előzetes telefon-bejelentésre: 26-347-534, 30-990-8906.

Megközelítés: gépkocsival, a nagy parkolóban kedvezményesen lehet parkolni. Pomáz HÉV-állomástól autóbusz indul Dobogókőre 6:55, 7:55, 8:55, 9:55, 10:55-kor (menetidő 35 perc).

Az eredményeket a verseny után feltesszük honlapunkra.

Hegyi Szent Bernát Teljesítménytúra:

A verseny célja: A Magyar Turista Egyesület rendezi a turisták védőszentjéről elnevezett 5. Hegyi Szent Bernát gyalogos teljesítménytúrát és a Vad-ON futóversenyt Dobogókő környékén, a Pilis-Visegrádi-hegység változatos vidékén. Ezzel lehetőséget teremtünk, hogy a teljesítménytúra és a futóverseny résztvevői a hegység legszebb részeit bejárva megismerjék a vidéket, és fizikai teljesítményüket is kipróbálhassák. A teljesítménytúra öt különböző hosszúságú pályáját a Magyar Turista Egyesület egykori, kiemelkedő elnökeiről neveztük el: Dr. báró Eötvös Loránd (1888–1899), Dr. Téry Ödön (1907–1910), Dr. Thirring Gusztáv (1911–1919), Dr. Cholnoky Jenő (1920–1946) és Peták István (1989-2009 és 2012-2013). A legrövidebb pályán a kisgyermekes családok is lehetőséget kapnak a természetjárásra.

A túra titkára:

• Vuray Villő, MTE ügyvezető alelnök.

Előzetes nevezés:

• e-mail-ben: mte.uvalel@gmail.com
  • levélben: Vuray Villő 1014 Budapest, Fortuna u. 8.

Előzetes nevezési díj: Eötvös: 2500 Ft, Téry: 2000 Ft, Thirring: 1500 Ft, Cholnoky: 1200 Ft és Peták: 1000 Ft, Az MTE számlájára átutalva 2020. 05. 20-ig: OTP BANK NYRT. 11786001-20141329. Helyszíni nevezés:+100 Ft. MTE tagok költségmentesen indulhatnak

Magyar Turista kártyával rendelkezők 10% kedvezményt kapnak a nevezési díjból

Jelentkezés:

• 6:50-12:00 óra között

A teljesítménytúra pályák hossza (útvonalválasztástól függően) és útvonala:

Eötvös 35 km: (34,3-35,2 km/1200 m), rajt: 7:00-7:30 között, szintidő: 9,5 óra, az utolsó 15 km szalagozott, de az útvonal szabadon választható!

Útvonal: Dobogókő – Pilisszentkereszt (F5) – Pilisszentlászló (F6) – Királykúti-kunyhó mellett a autóútnál (F1) – Dömös (F2) – Erdészeti út a Hegyi Szent Bernát emléktábla alatt (F3) – Dobogókő

Téry 25 km: (24,7-25,0 km/750 m), rajt: 7:30-8:00 között, szintidő: 7 óra, az utolsó 15 km szalagozott, de az útvonal szabadon választható!

Útvonal: Dobogókő – Pilisszentkereszt (F5) – Királykúti-kunyhó mellett, ahol a P jelzés keresztezi az autóutat (F1) – Dömös (F2) – Szakó-nyereg, a Hegyi Szent Bernát emléktábla alatt (3) – Dobogókő

Thirring 18 km: (18,0 km/590 m), rajt: 8:00-8:30 között, szintidő: 6 óra, azonos a Vad-ON szalagozott hosszú pályájával!

Útvonal: Dobogókő – Királykúti-kunyhó mellett, ahol a P jelzés keresztezi az autóutat l (F1) –  Dömös – Erdészeti út a Hegyi Szent Bernát emléktábla alatt (F3) – Dobogókő

Cholnoky 10 km: (10 km/320 m) rajt: 8:30-9:00 között, szintidő: 5 óra, azonos a Vad-ON szalagozott rövid pályával!

Útvonal: Dobogókő – Sípálya alsó vége – Hegyi Szent Bernát emléktábla (F3) – Dobogókő

Peták 7 km: (7,2 km/230 m), rajt: 9:30-13:00 között, szintidő: 3 óra, végig oda-vissza szalagozott!

Útvonal: Dobogókő – Erdészeti út a Hegyi Szent Bernát emléktábla alatt (F3) – Dobogókő

Az ellenőrző- és frissítőpontok adatai:

Ellenőrző és frissítő  pontok Tfsz EOV WGS84
Rajt-Cél: Dobogókő menedékház park 693 m 638 844 263 952 47º43,156′ 18º53,925′
1. Királykúti-kunyhó mellett, ahol a P jelzés keresztezi az autóutat 484 m 641 012 263 826 47º43,090′ 18º55,658′
2. Dömös, az egykori prépostság mellett a piros jelzésű turistaúton 145 m 639 256 268 915 47º45,835′ 18º54,247′
3. Erdészeti út a Hegyi Szent Bernát emléktábla alatt 465 m 637 272 266 376 47º44,383′ 18º52,612′
4, Sípálya alsó állomásánál 512 m 639 644 264 305 47 43.348 18 54.564
5. Pilisszentkereszt, pilisszántói útelágazás, Felső Kocsma terasz 344 m 639 110 261 140 47º41,639′ 18º54,142′
6. Pilisszentlászló, Kisrigó vendéglő parkolója 400 m 645 365 264 116 47º43,250′ 18º59,140′

Ellenőrzés: a túrán a kapott térképvázlat szélén a megfelelő négyzetben történő lyukasztással.

Az ellenőrzőpontokon: limonádét, gyümölcsöt, szőlőcukrot és csokoládét adunk a résztvevőknek.

Díjazás: Valamennyi induló alkalmi kitűzőt és tanúsítványt kap. Ezen kívül az Eötvös 35 túra győztese, a tavalyi Eötvös évre való tekintettel, megkapja a 10 000 Ft névértékű ezüst Eötvös emlékérmét, a második helyezett a 2 000 Ft névértékű színesfém érmét és a harmadik helyezett az Eötvös emlékbélyeget az elsőnapi bélyegzett borítékot.

Egyéb: A túrázók egy „Dobogókő és környéke turista térképet” kapnak, a Rajtban elhelyezünk egy olyan térképet, amelyen az ellenőrző pontok is be lesznek bejelölve. Továbbá egy térképvázlatot kap minden túrázó, amelyre az ellenőrzőpontok mellett, az optimális útvonal erdészeti és jelzett turistautjait is berajzoltuk. Ezen találhatók az ellenőrzőpontok koordinátái és bontási idejük, valamint az ellenőrzőpontokon történő lyukasztásokat igazoló számozott négyzetek is. A teljesítménytúrán bármilyen más térkép és GPS használható. A túraútvonalak részletes leírása az MTE honlapján 2020. május 1-től látható.

Információ: Schőnviszky László, elnök, +36-70-319-4812, mte.elnok@gmail.com és

Vuray Villő alelnök, a túra titkára, +36-30-977-9993, mte.uvalel@gmail.com

Vad-ON futóverseny

A verseny célja: a gyalogos teljesítménytúra mellett felmerült az igény, hogy egyesek futóversenyen másodszorra is megmérettethessék magukat keményebb feltételek mellett is.

A pályák hossza és útvonala:

Hosszú pálya 18 km (17,3 km/590 m), rajt: 10:30-kor, szintidő: 4 óra, végig szalagozott.

Útvonal: Dobogókő – Királykúti-kunyhó mellett, ahol a P jelzés keresztezi az autóutat (F1) – Dömös (F2), az egykori prépostság mellett (a piros jelzésű turistaúton a Szőkeforrás-völgyön lefelé érhető el)  – Erdészeti út (F3) a Hegyi Szent Bernát emléktábla alatt, (6 km-es tábla után 700 m-rel, miután a piros turistajelzés eléri az aszfaltutat, azon balra kell haladni. Az aszfaltúton megtett 1,1 km után elérve a zöld turistajelzést, ott jobbra fordulva azon érhető el a frissítőpont)  – Dobogókő

Rövid pálya 10 km (10,2 km/320 m), rajt: 11:00-kor, szintidő: 3 óra, végig szalagozott.

Útvonal: Dobogókő – Sípálya alsó vége – Erdészeti út (F3) a Hegyi Szent Bernát emléktábla alatt (indulva a szalagozott erdei úton 1 km megtétele után elérve a zöld turistajelzést, ott jobbra fordulva és azt követve az erdészeti út hajtűkanyarjáig, ott elhagyva a jelzett utat balra fordulva az erdészeti úton érhető el a frissítőpont)  – Dobogókő

Kategóriák:

• hosszú: férfi és női, rövid: férfi és női, valamint szenior (50 év felett) férfi és női

Nevezés előzetesen:

• e-mail-ben: levelorsegmte@gmail.com. Az MTE számlaszámára átutalva 2020. 05. 20-ig: OTP BANK NYRT. 11786001-20141329.

Nevezési díj:

• hosszú pálya: 4500 Ft, rövid pálya: 3000 Ft

Jelentkezés:

• a központban 8.30-10:45 óra között

Díjazás:

• a kategóriák első három helyezettje érem díjazásban részesül.

A frissítőpontokon (F): Királykúti-kunyhó mellett, ahol a P jelzés keresztezi az autóutat (F1), Dömös, az egykori prépostság mellett a piros jelzésű turistaúton (F2), Erdészeti út a Hegyi Szent Bernát emléktábla alatt (F3), limonádét, gyümölcsöt, szőlőcukrot és csokoládét adunk a résztvevőknek.

Egyéb: az erdőben jelzett turistautakon és erdészeti utakon útjelző táblák és színes szalagok segítik a tájékozódásban.

Információ: Mátyus Attila, szakmai alelnök: 20-942-6486, attila.matyus@freemail.hu

Gáspár Dóra: 70-429-5375, dora.gaspar23@gmail.com