Dr. Dworák József (1924 – 2017)

Sajnálattal tájékoztatjuk az MTE tagságát, a turistákat és a tájfutókat, hogy július 9-én 94 éves korában elhunyt Dworák József. Személyében az utolsó olyan MTE tag távozott, aki már 1945 előtt is tagja volt az MTE-nek, majd az ujjá alakult MTE-ben örökös szenior tag volt. Az öreg tájfutók is ismerték, könyvet is irt a tájfutásról. Kérem, aki ismerte és teheti menjen el a végső búcsúztatására és értesítse azokat, akiket nem sikerült elérni. Temetése július 26-án 11:45-kor lesz a Budapesti Újköztemetőben. Nekrológja rövidesen elkészül.

1924. február 22-én született Budapesten. 1942-ben a Zrínyi Miklós Reálgimnáziumban érettségizett, majd a Weiss Manfréd Mûveknél a vasöntödében műszaki tisztviselőként kezdett dolgozni.  1944-45-ben az ausztriai Steyr Mûveknél dolgozott a DB repülôgépmotorok gyártásánál. 1948-ban a Pázmány Péter Tudományegyetemen jogi és államtudományi doktorátust szerzett. 1948-tól ismét a Csepel Műveknél dolgozott, elôbb a Trösztnél, majd a Fémmű rézkohászatában tevékenykedett. 1956-ban kohásztechnikusi képesítést szerzett. 1957-től üzemvezető a rézelektrolízis üzemben, aminek korszerűsítését is elvégezte. 1963-tól a Kohó- és Gépipari Minisztériumban a kohászati beruházások területén dolgozott. 1968-ban kohómérnöki oklevelet szerzett a Nehézipari Műszaki Egyetemen. 1981-től az Országos Anyag- és Árhivatalban az Országos Hulladékhasznosítási Program megvalósításában működött közre.
1985-től nyugdíjas. Nyugdíjasként előbb a hulladékhasznosítás területén, majd a Gazdaság és Gazdálkodás c. folyóirat munkatársaként dolgozott. A rézkohászat és a hulladékhasznosítás témakörében több cikke is megjelent.
Az 50 éves egyesületi tagságáért Sóltz Vilmos Emlékérem kitüntetésben részesült.

Társadalmi munkát a természetjárás területén végzett. 1942-től megszűnéséig tagja a Magyar Turista Egyesületnek. 1949-től vezetője a csepeli természetbarát szakosztálynak, 1951-57 között a Budapesti Természetjáró Társadalmi Bizottság elnöke. 1977-től a KGM természetjáró szakosztályának vezetője, majd ugyanezt végzi az Iparii Minisztériumban.
Érdemeket szerzett a hazai tájékozódási versenysport kialakításában. 1952-ben Kiváló Sportoló minősítést kapott.