Teréz Túra 2022 – képes beszámoló

2022 január 29.-én Gabival ketten szálltunk vonatra,hogy a hagyományos TERÉZ  túra résztvevői lehessünk. Ahogy elindult a modern vasparipa a vonat ablakán kinézve a Pilis felől hasadozó hajnal csodálatos látványával ajándékozott meg bennünket. Nesztelenül repített bennünket a vonat Klotild -Ligetig.

Miklós a túravezetőnk a peronon tüsténkededve várt bennünket és rendezte a pesti csapatot. Csatoltam az indulási csoportképet. Nyolc elszánt MTE tag vágott neki az emléktúrának.Mindenki kellő komolysággal állt Eggenhoffer Teréz teljesítményéhez. Terike ugyanis 1935-ben 80 éves  korában már megtette ezt a túrát. Mindenki arra gondolt,,hogy ez neki is sikerülhet. Legközelebb Miklós nak lesz esélye erre ,hisz Ő már 79 . évét tapossa. Szurkolunk Neki. Első szakaszon jól összerázódott a csapat ,jó ütemben haladtunk ,a Pilis tető tömbje felé. Pilisszántó határában nyugatra fordultunk Klastrompuszta felé. Sajnos egy villamos távvezeték miatti barbár erdőirtás kissé elszomorított bennünket. Klastrompuszta előtt befordultunk a Pilis Nyereg felé. Itt következett a túra legnehezebb szakasza,egy mély útban kezdtük a hegy megmászását . Ezen a szakaszon ki-ki levegő kapacitása szerinti sebességgel jutott túl. Az emelkedő végén készült képen már mindenki fittnek látszott. Talán a remény segített,hogy hamarosan ott leszünk a nyeregben és elő kerülhet a hátizsákból a TÜZESVÍZ, a forralt bor,meg némi kis elemózsia . Nem restelkedett senki. Túravezetőnket sem kellett sokat biztatni,hogy megfogja a pohárkát. Fénykép van róla. Kicsit még szusszantunk ,majd nekilódultunk,hogy Pilisszentlélekig a Svejk nevű falusi gondűzőig , meg se álljunk. Utunk utolsó szakaszára egy kicsit feltöltöttük magunkat.Irány Esztergom !
Örömmel láttuk,hogy útközben a Barát-Forrás felújítása elkezdődött,és hamarosan szolgálhatja a megszomjazott vándorokat.
Esztergomig tartott velünk a szép idő aztán átadta kíséretünket  a  szemerkélő felhőcskéknek. Minket ez nem zavart mert kiderült,hogy senki nincs cukorból,és elvégre TÚRISTÁK-ból vagyunk. Nem hozhattunk szégyent Eggenhoffer Terézre ,akinek az emlékét az idén is sikerült méltóképpen megidézni.
A vasúti váróteremben ünnepélyes keretek között mindenki átvette TERIKE emléklapját. Érzékeny búcsút vettünk. A nagy sürgés forgásba nem biztos ,hogy mindenki meghallotta Kálmán köszöntőjét,ezért most ide is leírom. JÖVŐRE VELETEK UGYANITT !!

Üdvözlettel,

Kassai Kálmán