Rám-szakadék

… a természet nem változtatja meg törvényeit, és soha senki sem jut úgy testi valójában a magasba,       hogy lefelé megy. – Petrarca: Út a Mont Ventoux-ra –    Bár Magyarország inkább a vizek és az alacsonyabb hegyek országa, mint a természet legvadabb erőinek megtestesítője, szűk határai között is szép számmal akadnak izgalmas, kalandra csábító … Részletek Rám-szakadék

IN MEMORIAM PERGE FERENC

Kedves Túratársak! 2020.02.11-én 18:15-től búcsúestet tartunk Feri emlékére a Millennium Hotelben Cím: 1089 Budapest, Üllői út 94-98. Szabados Tamás Sziklavirágok, Oszolyon készült filmjét vetítjük le. Ezen felül, ha még hoztok fényképet, filmeket, akkor természetesen azokat is megnézzük. Ezt követően kötetlen beszélgetés, emlékezés… Üdvözlettel: Pongrácz Olga   Szerző: Kunos Gábor Szomorúan adom tudtára azoknak, akik … Részletek IN MEMORIAM PERGE FERENC

XXX. Teréz – túra

A névadóról… Egenhoffer Teréz 1855 januárjában született, jómódú esztergomi családban. Arról ugyan nincs adatunk, hogy „már gyerekkorában eljegyezte magát a turistasággal”, de az 1888-ban megalakult Budapesti Osztálynak kezdetektől tagja volt. Télen- nyáron rendszeresen túrázott a Magas-Tátrában, s egyike a Tátra első női síelőinek. A századforduló első éveiben a Téry menedékház gondnoka, támogatta a dobogókői … Részletek XXX. Teréz – túra

„A turistaság nem azt jutalmazza öntudatos megelégedéssel, aki sok helyen megfordult, hanem azt, aki sok és fáradságos utat futott be.” (A fenti lapozható flipbook teljes képernyőre tehető) A XIX. század közepére kialakuló polgárság körében mind népszerűbbek lettek a kirándulások. A megszülető turistaság hamar bekapcsolódik az Európa-szerte megindult mozgalomba, sorra alakulnak az ilyen egyesületek. Döller … Részletek Eötvös Loránd, a turista – A Természet Világa tudományos folyóiratban megjelent cikkünk

Eötvös emléktúra 2019 – Dolomitok – beszámoló

Szeptember 8-án 6 órakor indultunk Budapestről, az utazást lassította, hogy mivel egy gépkocsivezetőnk volt, négy és fél óra vezetés után háromnegyed órás pihenőt kellett tartani a gépkocsivezetőnek. Az út második felében már zuhogó esőben mentünk. Végül 17:20-kor megérkeztünk Misurinába a szálláshelyre. Velünk egy időben érkezett meg a Székesfehérvárról induló ELTE-BEAC Polythlon Klub (a Magyar Egyetemi-Főiskolai … Részletek Eötvös emléktúra 2019 – Dolomitok – beszámoló

Két keréken Komáromból a Fényes-ösvényhez

„Csak a természet gazdagsága végtelen, csak ő képzi a nagy művészt.” (Johann Wolfgang von Goethe) Magyarország egyik legérdekesebb tanösvénye a Tata melletti Fényes karsztforrás-csoportjánál kialakított, egyedülálló, fából épült sétány, mely végigkalauzol a tiszta vizű források felett, a láperdő égerfái közt. Hazánk páratlan természeti jelenségét testközelből, játékos módon fedezhetjük fel a gyerekbarát, látvá–nyos hidakon, pallókon, járdákon. … Részletek Két keréken Komáromból a Fényes-ösvényhez

2019.07.6-13. XIX. HÓD Honismereti Kerékpártábor

A „XIX. Honismereti kerékpártábor” időpontja: 2019. 07. 06. 11:00 órától – 07. 13. 12:00 óráig. A „XIX. Honismereti kerékpártábor” tervezett helyszíne: Túristvándi (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Erdõhát, Szatmári síkság) A táborban 10 éven aluli gyerekek csak szülői kísérettel vehetnek részt! Felügyelet a táborba érkezéstől (07.06. 11:00 órától) a táborból távozásig (07.13. 12:00 óráig) tart. Szállás: a tervezett … Részletek 2019.07.6-13. XIX. HÓD Honismereti Kerékpártábor