Bemutatkozás

Az 1891-ben megalakult Magyar Turista Egyesület munkássága révén vált országosan ismertté, és elfogadottá a kezdetekkor még sokfelé és sokakban mosolyt fakasztó időtöltés: a gyalogos kirándulás. Az alapítók, különösen dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv elképzelései nyomán kezdődött meg először a főváros környékének, majd a távolabbi vidékek turisztikai feltárása. Az egyesület már az első évben közel 130 km utat nyitott meg, s látott el pihenőkkel és jól követhető jelzésekkel.

Az utak hossza a Pilisben, az Alpokalján, a Mátrában, a Börzsönyben, a Bükkben gyorsan növekedett. Ez, no meg némi hírverés, szépen gyarapodó tömegeket hívott az erdős hegységekbe. Már senki sem somolygott a turistaruhába öltözött, vasárnaponként az indóházaknál egybegyűlt népeken. Mindeközben a Magyar Turista Egyesület megerősödött, tevékeny csoportjai, azaz osztályai alakultak országszerte. Ezek az osztályok szűkebb pátriájukban működtek. Soprontól Sátoraljaújhelyig, Gyöngyöstől Badacsonyig, meg amíg lehetett, fent a Magas-Tátrában sorra nőtt a bejárható területek nagysága. Pihenők, kiépített forráshelyek, kilátók várták a vándorokat.

Eleink azonban azt is gyorsan felismerték, hogy az akkori közlekedési viszonyok miatt létesíteni kell olyan helyeket is, ahol pihenni, aludni lehet, étel-ital kapható, és ahonnan elérhetőek távolabbi célok is. Így esett a választás a fővároshoz jó napi járásra lévő, páratlan panorámát kínáló Dobogókőre. Elsőként a most múzeumként működő boronaház épült meg, 1898-tól fogadta a turistákat. Ám ez a kis ház az emelkedő forgalom miatt hamarost szűknek bizonyult, ezért nyolc év múltán, immáron kőből, jóval nagyobb házat épített az egyesület. Nevét első elnökünkről, a kiváló hegymászó báró Eötvös Lorándról kapta.

Néhány évtized leforgása alatt az ország különböző pontjain már további, majd’ harminc menedékház homlokzatát díszíthette egyesületünk szép, havasi gyopáros címere. Sajnos, ezt a nagy ívű fejlődést 1945 megtörte. A társaságot hatalmi szóval feloszlatták, teljes vagyonát, házait elkobozták. 1989-ben aztán egyesületünk újjá alakulhatott. Egykori otthonunkat omladozva, rogyadozó tetővel kaptuk vissza. Tagságunk rengeteg kétkezi munkával, innen-onnan kapott segítséggel állította helyre, hogy – nem csak a mi – otthonunk lehessen ismét.

A Magyar Turista Egyesület jelenleg közhasznú civil szervezetként működik. Vállalt feladataink közé tartozik a szervezett természetjárás kultuszának és kultúrájának gyarapítása, a turistaság emlékeinek gyűjtése, megőrzése, a természeti környezet védelme, ezekkel kapcsolatos ismeretterjesztés, és nem utolsó sorban a Pilis-Visegrádi hegység turistaútjainak gondozása.