A Börzsöny- és Sí Osztály nyáron a Dunán

Az osztály legtöbb tagja a Dunán kezdte az evezést, évtizedekkel ezelőtt. Azután fölfedezte a vadvízi kajakozás élményét. A felfújható kajakot könnyű szállítani az autó csomagtartójában. 1995-től többször leeveztünk a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszán, Erdélyben az Olton és az Aranyoson, Montenegroban a Tarán.

A Dunakanyar ugyan nem vadvíz, de gyors, a Wachau-val vetekedő szépségű táj, királyainkat idéző várral. A Dunában evezni egyet majdnem olyan élmény, mint a Csóványosról lesízni a Nyír-rét aljára. (Viszont a Dunában mindig van víz, a Magas-Börzsönyben pedig egyre ritkábban.)

Kalmár Béla osztálytársunk Sári feleségével 2024. június elején kezdte az evezési szezont:

Amikor elolvad a hó nemcsak a Börzsönyben, de az Alpokban is gyakran jön a Dunán a zöldár. A nyár végére viszont megjelennek a fürdésre, táborozásra csábító kavicsos partok >>

2024. június 28. – Kismarostól Zebegényig

Szokolyán élő, „Kopasz” becenevű síbarátom (Mekli József) – felfújható kajakomtól ösztönözve – tavaly beszerzett egy kenut, idén pedig hozzá kapott egy kismotort. Ketten ezzel mentünk föl Kismarostól Zebegényig. Ez mintegy két órát tartott, az árnyas oldalon haladva sok szép parti kertet és házat láttunk.

A Duna mindig élmény. A víz még most is magas volt, a zebegényi sziget hosszú kavicsos partjának jó része még a víz alatt. Lefelé természetesen eveztünk. A magas víznek a sodra is jó volt, ezért jó másfél óra alatt leértünk Kismarosig.

2024. július 15. – Szobtól Verőcéig

Pár nappal később az Osztály (Kalmár Béla és Sári, Mekli József és Harmath Krisztina, Görög Vilmos és Jeszenszky Géza) három hajóval evezett le Szobtól Verőcéig. Mintegy 20 perc alatt értünk a zebegényi lakatlan szigethez. Valaha magyar cserkészek és „magyar indiánok” táborhelye volt, ma is sokan itt, a kis szigeten, sátorban töltenek pár napot. (Augusztus közepén egy társaságot láttam itt, sok sátorral, konyhasátorral, amiben még egy telepről működő tábori fridzsider is volt!)

A sziget nyugati kavicsos partja még most is jórészt víz alatt volt, de a leúszást ez nem akadályozta, a víz hőmérséklete pedig ideális volt. Jó fél óra alatt értük el a dömösi (évek óta nem működő) révet, fölöttünk magasodott a Hegyestető, az MTE régi kedves túracélja. Itt, a hajóállomás alatt, nagy fák árnyékában érdemes lehűteni magunkat egy jó úszással. Innen már látszik a visegrádi fellegvár, amit ismét jó félórai lapátolással értünk el.

Eddig alig láttunk más evezősöket, itt viszont motorcsónakok, jet-skik verik föl a csöndet és okoznak nagy hullámokat. Még pár perc és ott vagyunk a Szentendrei-sziget csúcsán. Ötven évvel ezelőtt tele volt kiel-boatokkal, kenukkal és kajakokkal, barátaimmal én is jó párszor ide eveztem föl másfél nap alatt egy Római-parti csónakházból. Ma inkább autóval, kerékpárral érkező sátortáborozókkal találkozunk itt, kevesen érkeznek a vízen. A szigetcsúcs a magunkkal hozott élelem maradékának elfogyasztása után többszöri leúszásra csábít.

Délután 3 körül jön az indulás, fél órányi evező távolság Kisoroszi vagy Verőce.

Dunakanyar vízitúra szervezése

Ha nincs saját kajakunk vagy kenunk, ezek bérelhetők Nagymaroson, Zebegényben és Kismaroson.

Autóval: Ha autóval érkezünk Szobra vagy Zebegényre, akkor meg kell oldani az autó levitelét a célállomásra, Kismarosra vagy Verőcére. Vagy az érkezés és kirakodás után azonnal kell azt levinni és vonattal visszatérni a kiinduló állomáshoz, vagy a túra végén menni föl vonattal az autóért.

Vasúton: Szob-alsónál leszállva jó öt perc a part, ha pedig Zebegényben szállunk le, akkor azonnal a füves, árnyas parton lehet vízre szállni. Érdemes Verőcéig leevezni, mert onnan 5 perc a vasútállomás, míg Kismarosról jó 10 perc, enyhén emelkedő úton.

2024. július 8. – A 74-éves Mekli József születésnapi túrája

Tagtársunk a nagyhideghegyi síélet meghatározó személyisége. Ő volt az északi pályán a mobil-sílift kezelője az 1970-es években, később síedzői képesítést szerzett, kitűnő eredményekkel versenyzett, külföldön is jól szerepelt. Születésnapját 2024. július 8-án Királyréttől kiindulva egy jó körtúrával ünnepeltük.

Egykor az inóci kőbányától kötélpályán szállították a követ Paphegyre, az erdei vasút vitte tovább. Az egykori tartóoszlopok alapjai még láthatók.

2024. szeptember 6. – Zebegényi szigetcsúcs, Verőce

Kalmár Béla barátommal, túráink képes krónikásával 2024. szeptember 6-án búcsúztam az idei hosszú, forró nyártól.

Írta és összeállította Jeszenszky Géza, fényképezte Mocsári László, Kalmár Béla, Pirityi Katalin, valamint elődeik.