Báró Eötvös Loránd Menedékház

Báró Eötvös Loránd Menedékház

Description

Üzemeltető, információ: Magyar Zsolt
Telefon: +36 26 347 534
Mobil: +36 30 990 8906
E-mail: zsolt.magyarzs@gmail.com

A dobogókői báró Eötvös Loránd Menedékház 1906 óta működik. Könnyen megközelíthető akár Budapest felől, akár más irányból autóval, tömegközlekedéssel, kerékpárral és gyalog egyaránt.
A turistaház egész évben üzemel, szállással, büfével, étteremmel várja a betérőket. A turistaházban lehetőség van saját, hátizsákban hozott étel és ital elfogyasztására is. Autóval érkezőknek parkoló, kerékpárral érkezőknek biciklitároló áll rendelkezésre.
Dobogókőn a báró Eötvös Loránd Menedékházban kapható a 2014. évi kiadású„Kirándulások és túrák Dobogókő és környékén” című füzet, amelyben 30 db különböző nehézségű túra van részletesen ismertetve. A névmutatóban megtalálható 79 hely koordinátája és tengerszint feletti magassága, valamint azt, hogy hányas számú túrával érhető el. A mellékelt térképen (ami külön is megvehető) az ismertetett valamennyi túraútvonal jól követhető.

Másolat-Eötvös-ház-fotó-800x615Már az egyesület alapítói tisztában voltak vele, hogy a szerveződő turistaságnak szüksége lesz menedékházakra. Elsőként Dobogókőt tartották erre alkalmas helynek, ahol 1898. június 6-án adták át a közforgalomnak az első, boronafalú épületet. Két, fűthető szobájában 15 hálóhely volt. A barátságos kis menház a turistaforgalomban nem várt fellendülést hozott, s ez felvetette a bővítés igényét. Az egyesület vezetői végül egy új, nagyobb ház építése mellett döntöttek. A helyben talált, vulkáni eredetű kőzetből épített, a maga idejében korszerű emeletes házat 1906. június 3-án vették birtokba a turisták. 42 hálóhely, állandó gondnok működtette konyha, étterem várta a betérőket.

Hétvégeken, ünnepek környékén azonban egyre inkább állandósult a zsúfoltság. A helyzetet megoldandó, az épület keleti oldalához egy nagy üveges verandát építettek, így 1912 nyarától akár 200 vendéget is el tudtak látni. Az első világháború és az azt követő zavaros idők csak átmeneti visszaesést okoztak, hogy aztán annál nagyobb tömegek jöjjenek fel Dobogókőre. Felépült az új nyugati veranda, így már 96 ágy várta szállóvendégeket.

Az emelkedő forgalom új gondokat jelentett. Elodázhatatlanná vált a teljes korszerűsítés, sarkalatos kérdéssé lett a folyóvíz. Aggregátort telepítettek, s ez hajtotta azt a szivattyút, amelyik a 180 méterrel lejjebb fakadó Déry-forrásból töltötte meg a ház padlásán lévő tartályokat. A hulladékhő még némi meleg vizet is adott. A jelenlévők ovációja fogadta 1932. december 4-én a villanyvilágítás bekapcsolását. Ekkor helyezték el a később legendássá lett csúcslámpát, ami számtalan éjszakai turistának adott útbaigazítást. 1935. szeptember 30-án adták át a Pilisszentkeresztről felvezető aszfaltutat.dobogoko-ujjaepites

1947-ben az egyesületet feloszlatták, minden vagyonát elkobozták. A két menedékház a Turistaházakat Ellátó, majd a Pannónia Vendéglátóipari Vállalat kezelésébe került, s megindult pusztulásuk. 1983-ban,
Mészáros János kezdeményezésére, társadalmi összefogással a kisebb házat újjá építik. Ma már műemléki védelem alatt áll, falai között a természetjárás emlékeit őrzi.

Az omladozó nagyobbik házat az 1989-ben újjáalakult MTE tagjai, Peták István vezetésével sok kétkezi munkával, adományokból, pályázati pénzekből állították helyre. 1998. június 6-án adták át a közforgalomnak, egész évben szállással, konyhával várja vendégei.

Kapcsolódó cikkek

Séták, túrák Dobogókő körül I.
Séták, túrák Dobogókő körül II.
Séták, túrák Dobogókő körül III.

Book your break