Erdészeti munkálatok Dobogókő környékén

Erdészeti munkálatok Dobogókő környékén

Erdészeti munkálatok Dobogókő környékén

Sok kiránduló érdeklődött-érdeklődik a Dobogókő környékén folyó erdészeti munkálatok mibenlétéről. A közkedvelt turisztikai terület felügyeletét és gondozását a Pilisi Parkerdő Zrt. két erdészete látja el:

Dobogókőtől északra a Pilismaróti Erdészet, délre pedig a Pilisszentkereszti Erdészet. Az emlékezetes, 2014. decemberi jégkár a Parkerdő 65 ezer hektárnyi területének közel egyharmadát érintette, ebből több mint 9000 hektár súlyosan károsodott. Az erdőgazdaság munkatársai a Dobogókő környékét borító erdőterületeken – miként a többi érintett erdőterületen – jelenleg is a jégtörés utáni kárfelszámolást végzik.

Az ominózus jégtörés Dobogókőt és környékét sújtotta leginkább. Ezeken a területeken most a jégkár során nagy számban sérült fák kitermelése zajlik. A természeti katasztrófa következtében helyenként nagyobb, egybefüggő üres területek alakultak ki. A Pilisszentkereszti Erdészet munkatársai ezeken a területeken a mihamarabbi erdősülés érdekében csemeteültetést végeznek. Ezek a csemeteültetések 2015 őszén kezdődtek, és idén tavasszal is folytatódnak. A jégkár utáni teljes helyreállítás, az utolsó sérült erdőrészek megtisztítása várhatóan az idei év végéig tart.

A térségben lévő, jelzett turistautakat az erdészet már korábban megtisztította a keresztbe dőlt fáktól, letört ágaktól. Azonban az utak menti erdőkben folyamatosan zajló munkák miatt kérjük, hogy ezeket a turistautakat fokozott figyelemmel használják!


 

Book your break