Bejárt, tisztított sítúra útvonalak a Börzsönyben

Bejárt, tisztított sítúra útvonalak a Börzsönyben

Bejárt, tisztított sítúra útvonalak a Királyrét – Nagy-Hideghegy – Csóványos – Diósjenő térségben

(zömmel 700 m tszfm fölött)

 

1. Nagy-Hideghegy környéke

(feljutás Királyrétről vagy a Hideghegyi (Cseresznyefa) autóparkolótól gyalog, vagy turista- ill. síbusszal, ha lesz)

 

a) lesízés 860 m-ről

Sízhető Hideghegyről Taxig a K X síút,

a 2-es pályáról (kis északi) a hideghegyi rakodón át a K +, csatlakozva a K X-hez,

a P X a Nyirjes-kaszálóig, ott egy hatalmas kidőlt fa elzárja, de a nyiladékban ki lehet kerülni.

Javasolt a taxi réten átsízve az erdészeti út baloldalán siklani az első nagy kanyarig, majd a Tax alatti kanyartól a P X síúton, az végig kitisztítva, csak az elején a sziklás részen lehet szükség lecsatolásra. A vízátfolyások dréncsővel elvezetve. Az inóci bánya fölött az erdészeti utat keresztezve utána Ny-ra tartva át lehet kelni a Vasfazék-patak szurdokán (elhelyeztünk egy beton átereszt, ha sok hó lesz rajta, sível keresztezhető). Utána remek lesiklás a parkolóig, a Kormos-forrás dréncsővel az út alatt folyik, a végén kis híd a patakon.

 

b) sífutás, túrázás

Körben a taxi réten.

A rét ÉK-i sarkánál indul egy jelzetlen út a hideghegyi rakodó felé, de ezt nem jártuk be, tavaly tele volt rádőlt fákkal, és sok tócsával, pocsolyával.

A taxi rét fölötti Nyirjes-kaszáló Ny-i végétől lefelé indul a jelzetlen Luczenbacher-út, ez keresztezi a K 4szöget, majd enyhén emelkedik a Korom-bérc és a Nagy-Inóc oldalában.

A szénpataki kulcsosháztól a patak jobbpartján jelzetlen út enyhén emelkedik, ezt évekkel ezelőtt a MKE sízői kitisztították, eddig nem jártuk be, talán a karácsony előtti napokban megtesszük.

 

2. Csóványos térsége

A Csóványos gyalog a taxi réttől a K + jelzésen a rakodóig, onnan az OKT útvonalán érhető el, vagy a a Szén-pataki kulcsosháztól (ez volt az MKE Kárpátok-háza) a Fultán-keresztig a K 4szög jelzésen, majd az OKT útvonalán. Az utóbbi útvonalon túraléccel, fókával is elérhető.

Diósjenő fölött az egykori mázsaháztól gyalog a Z jelzésű “ételhordó úton”, a Nyír-rét és a két Hinta-rét érintésével, sível pedig ugyanonnan a jelzés nélküli széles, kiépített erdészeti úton a Fultán-keresztig, onnan az OKT nyomvonalán.

 

Remek lesiklás a csúcsról Diósjenőre:

Z jelzés (a fölső, meredekebb szakaszon szalagokkal  jelölt szerepentinen), arról jobbra letérve a jelöletlen széles erdészeti úton az Árva-kúti rétig, onnan a P X síúton a Fultán-keresztig, onnan tovább az erdészeti úton a mázsa-házig, jó hó esetén onnan tovább a jenői Závoz érintésével a S – jelzésen Diósjenő községig.

 

Ha nem térünk le a Z jelzésről, akkor továbbsiklással a két Hinta-rétet keresztezve, a Nyír-rét felső részén áthaladva eljutunk a Hárombarát-nyeregig. Onnan még be nem járt úton vagy Királyházáig, vagy a régi vasút nyomvonalán is eljuthatunk a mázsaházig, ill. a Závozig. Az Alsó-Hintarét alsó, DK-i végétől jelzetlen úton jó lesiklás a Nyír-rét aljáig. (Onnan szintben a Musli-házig, majd enyhén emelkedve a Fultán-keresztig lehet eljutni.)

 

Futóléccel, túraléccel enyhe út ajánlott a Hárombarát-nyeregtől Ny felé a K 4szög, a Nyír-rét DNY-i végétől Ny felé a régi vasút nyomán a Musli-ház, majd enyhe emelkedő a Fultán-keresztig.

Az Árva-kúti réttől É-i rányban széles, jeletlen erdészeti út a Z – jelzésig, onnan az alsó vagy a felső Marczika úton a Rózsa-forrás felé.

 

Összeállította Jeszenszky Géza, (2020. december 6-i állapot)

 

Book your break