In memoriam Pick József

Sajnálattal tájékoztatjuk a magyar turistákat, hogy július 13-án 84 éves korában elhunyt Pick József kiváló hegymászó, akit Dorog városa saját halottjának tekint. Temetése július 27-én 15 órakor lesz a dorogi temetőben, található a város déli végén a 10-es út nyugati oldalán.

A KEMMA cikke Pick József munkásságáról:

84 éves korában elhunyt a dorogi hegymászósport kiváló és sokoldalú egyénisége, Pick József, aki szeretett sportága mellett a közösségépítésben és a helytörténészetben is jeleskedett.
A közelmúltban hunyt el Pick József, a dorogi sportélet kiválósága. Buzánszky Jenőhöz, Ilku Istvánhoz, Monostori Tivadarhoz hasonlóan ő is válogatott sportoló volt. A nemzeti színű mezt magára öltve ért el csodálatos sikereket választott sportágában, a hegymászásban. A Pamír-expedíció, amelynek tagja volt, és sikeres csúcstámadásban is részt vett, külön fejezete a magyar hegymászás történetének. Példamutató szorgalmával és elszántságával a szakosztályi programokon túl is kitartóan dolgozott céljai eléréséért.

Nagyszerű helytörténész is volt, aki sokat publikált szeretett városáról. Gyűjtőként minden érdekelte, ami dorogi. Szűkebb kutatási témája a német nemzetiség sorsa volt. A kitelepítés 70. évfordulójára idén májusban megjelent Emlékezés 70. Erinnerung című kiadványban vele is hosszú és érdekes beszélgetés olvasható. Itt említi először, hogy elsőként dolgozta fel a témakör teljes anyagát. Idős kora ellenére korán felismerte, hogy munkájában milyen nagy segítségére lehet a számítástechnika. Ebben a témakörben is tartott előadást már 1986-ban történelemtanároknak.

Sokrétű ember
Pick József munkássága igen sokrétű volt: kutatásait maga publikálta a város kiadványaiba, prospektust, várostérképet szerkesztett Dorogról, helytörténeti kiállításokat szervezett. Digitalizált gyűjteménye „Dorogi dossziék” címmel hozzáférhető. Munkásságáért számtalan elismerést kapott: Kiváló szakosztályvezető (1964), Miniszteri kitüntetés a Lenin-csúcs meghódításáért (1967), Dorogiak Dorogért Alapítvány elismerő oklevele (1993), Pro Urbe díj (1997).

Fontosnak tartotta a közösségépítést és az együttműködést is, amiben maga is példát mutatott. Mind a sportban, mind a közéletben jellemző volt rá ez az attitűd. Vezetője volt a Turista Szakosztálynak, alapítója a Dorog Város Barátai Egyesületének. Mindig segítette a fiatal kutatógyerekeket, közös kutatásaik eredménye a Dorogi Füzetek 9. kötetében jelent meg.
Halálával a közélet és a sportélet is szegényebb lett egy meghatározó személyiséggel.