Vadregényes kirándulás a Holdvilág- árokban a Dömör -kapuig – Orosházi MW Osztály

Különjáratú buszunkkal a Pomáz és Pilisszentkereszt között elhelyezkedő kiskovácsi kórházig utaztunk, majd a piros kereszt jelzésen indultunk el, és kb. 600 méter séta után jutottunk a Holdvilágárokba, melynek hossza kb. 1,2 km.

20170520_oroshazi_01 20170520_oroshazi_02

Az árok valójában egy patak medre, ami olvadáskor vagy esők idején levezeti a hegyről a vizet.

20170520_oroshazi_03

Mielőtt elérkeztünk a képen látható létrához, amelyen aztán a továbbhaladás érdekében fel kell mászni, láthattunk egy barlangot. Ez az úgynevezett ősember- barlang, melyben két járat található.

20170520_oroshazi_04A létrás mászás után érkezünk el egy ásatáshoz. Az 1940-es években Sashegyi Sándor, legutóbb Szörényi Levente végzett ezen a helyen régészeti kutatásokat. Ősi temetkezési, kultikus helynek tartják a területet.

További 1 km-es szakaszt kellett erőteljesen kapaszkodva megtennünk, így jutottunk el a Lajos- forráshoz:

20170520_oroshazi_05Az 587 méter magas Bölcső- hegy oldalában számos forrás fakad, közülük a legbővebb vízhozamú és a legismertebb a Lajos forrás. A szentendrei szerbek nyelvén „Dobrá voda” Jóvíz néven emlegetett forrást a magyarok már a XIV. században királyunkról, Nagy Lajosról nevezték el, aki gyakran vadászgatott itt.

T20170520_oroshazi_06ovábbi 2 km megtétele után érintettük a Kőrösi Csoma Sándor kilátópihenőt, majd a zöld háromszög jelzésen a Dömör- kapuhoz érkeztünk.

A vízesés megtekintése és a fáradalmak kipihenése után a ránk váró különjáratú buszon foglaltuk el helyeinket.

20170520_oroshazi_07

Túra hossza: 9  km

Szintemelkedés: kb. 300  méter

Nehézsége közepesen nehéz túra.