Téry Ödönre emlékeztünk

Téry Ödönre emlékeztünk

Szeptember 11-én volt száz esztendeje, hogy elhunyt egyesületünk alapítója és két évtizeden át spiritus rectora: dr. Téry Ödön, a hazai turistaság máig legnagyobb alakja.

Jó néhány szervezet képviselője, és „civil” turista gyűlt össze a nyárutó melegében, hogy lerója kegyeletét a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található nyughelyénél. Az eseményt szervező Téry Ödön Turista Baráti Kör, Mészáros János vezetésével, már a koszorúzást megelőzően kitisztította, rendbe rakta a sírt, csakúgy, mint a közelben lévő és nagyon elhanyagolt Eötvös Loránd síremlékét. Egy főhajtás erejéig meg is álltunk előtte, nem feledve, hogy két év múlva rá fogunk – hasonló okból – emlékezni.

„Hivatalos” szónoklat ugyan nem volt, de Mészáros János megnyitóját követően többen méltatták Téry tevékenységét, szóltak életútjáról. Ezt követően a Ferencvárosi Természetjáró és Sport Klub Hóvirág Szakosztálya, a Lokomotív Turista Egyesület, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, a Magyarországi Kárpát Egyesület, a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turista Egyesület, a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség, a Szent Jakab Zarándok Egyesület, és a Téry Ödön Turista Baráti Társaság koszorúit helyezték el a síremléken.

A kegyelet mécseseit meggyújtva, a Himnusz eléneklésével zárult az esemény.

 Vuray György írása

Book your break