Ikon-kő

Az „Ikon-kő” újrafelfedezése

Túráink során nem csak Szentendrén és környékén, de a Pilis és a Visegrádi-hegység több területén is találkozhatunk számos kultikus, szakrális jellegű emlékkel, amelyet őseink állítottak fel az idők során. Ezek leggyakrabban keresztek, vagy védőszentek szobrai az utak, hidak és az útkereszteződések mellett. Itt – Dömörkapunál – az erdészeti út és a patakmeder között található nyers óriáskő is feltehetően valamilyen kultikus hely emlékét őrzi.

FordításA nyers kőbe vésett szöveget és évszámot (1862) egy keret és egy kereszt díszíti, amelyeket eredetileg sárga színű festékkel tettek feltűnőbbé, láthatóbbá. A festék nyomai még ma is felfedezhetők a kövön, mint ahogy sajnos az évszázados rongálások nyomai is láthatóak. A kőbe vésett szöveg egyáltalán nem utal keletkezésének körülményeire, okára. Ennek a kőnek bevésett szövegéből csak az derül ki, hogy a feliraton szereplő nevek viselői régi híres szentendreiek, akik úgymond „felújították” – azaz megerősítették e hely emlékét.

Lehetett itt egy természeti csapás – villámlás – áldozataira emlékezés, de van, aki vízimolnárok szerelemféltésből elkövetett gyilkosságához köti az emlékhely létesítését. Szofrics Pavle – szentendrei szerb tanító, a szerbek Szentendréhez, illetve a környékhez kötődésével foglalkozó – számos néprajzi munka alkotója, az 1900-as évek elején egy másik, a közelben található kőről a következőket írja: „a kőtől nem messze egy hatalmas csiszolatlan kő hever, amelyen a szájhagyomány szerint a Hold növekedését, a Hold fogyatkozását ábrázolták, de pont azon az oldalán fekszik, amelyen ezek az ábrák találhatók”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMa még nem tudjuk, hogy ez a csiszolatlan kő hol hever. De egy biztos, ennek a megtalált „ikon-kőnek” a felállításával nagy valószínűség szerint fontos lehetett valamilyen emlékezet megőrzése, hisz a korabeli – éppen 150 évvel ezelőtt történt – felújítás ténye is ezt erősíti meg.

Természetesen nem a mi feladatunk a rejtély megtalálásának kulcsa, ezt bízzuk a történészekre, egyéb történelmi kutatással foglalkozó személyekre. Nem tudjuk, hogy az „ikon-kő” mekkora terjedelemben fekszik a föld alatt, nem tudjuk, hogy a Szofrics Pavle által említett másik csiszolatlan kő hol hever, ezt bízzuk egy szakemberekből álló csoportra, akik által elvégzett szakszerű ásatás bizonyára erre is választ adhat.

150 évvel az Ikon-kő megszületése után – úgy érezzük – mi megtettük, ami tőlünk elvárható volt: a követ megtisztítottuk az évszázadok alatt rárakódott mohától, és egy ismertetőtáblával láttuk el a helyet. Természetesen feladatunknak tekintjük, hogy a továbbiakban is gondozásba vegyük a feliratos követ és környezetét.

A legújabb kiadású Pilis és Visegrádi-hegység térképeken már jelzésre került a kő és az ismertetőtábla.
A „HÓD” HTE nevében szeretném megköszönni – felsorolás nélkül – mindazon személyek és társadalmi szervezetek segítő szándékát, ténykedését, akik hozzájárultak anyagi támogatásukkal, munkájukkal, tanácsaikkal ahhoz, hogy ez az ismertetőtábla – reményeink szerint – sokáig szolgálja az erre járó turisták, természetjárók és sétáló egyének tájékoztatását.

Remélni merjük, hogy ez az ismertetőtábla nem kerül a városi tanösvény-táblák sorsára, megússza a vandalizmus károkozásait, és csak a turisták, természetjárók kíváncsiságát, tudásvágyát elégíti ki!

                                                                                                                                                                   – ckl –

„HÓD” Honismereti Túraegylet,
MTE Szentendrei Osztály

Book your break