Sándor-forrás

Sándor-forrás

A Sándor-forrás “visszafoglalása”

A forrást 2014. 03. 28.-án fedeztük fel újra. Ma a forrás nagyon elhanyagolt állapotát mutatja – érthető, hiszen erre, a szentendrei turisták által 1930. október 5-én felavatott egyik természeti értékre az utóbbi évtizedekben, sok gondot nem fordított senki.

Az, hogy megtudjuk, mit rejt a mohával vastagon benőtt, kőből épített forrás-foglalat, a forrást két oldalról is erősen bedőlt rézsű, vagy a forrás előtt a gödörben feltorlódott békanyálas, enyhe poshadt illatot árasztó víz, és a benne felgyülemlett rothadó szerves anyag, az egy alapos tisztítás után derül majd ki. Mint ahogy – reményeink szerint talán az is kiderül, hogy volt-e, és megvan-e az esetleg a foglaláskor beépített eredeti kőtábla – mint ahogy a szentendrei turisták által Sztaravodán, a Sztara-voda (Ókút) forrásától nem messze – a feltehetően ugyanabban az időben foglalt Ferenc-forrást is – a forrás nevére és a foglalás évére emlékeztető feliratos kő emlékeztet.

2014. 10. 12.-én elkezdtük a forrás kiszabadítását az eliszaposodott „dzsumbujból”. Ahhoz, hogy a forrás látogatható legyen, és esetleg fogyasztható is legyen a vize, még nagyon sok szombatot, hétvégét kell kemény munkával ott tölteni. A kőfoglalat előtt egy teknőszerű, mintegy 60-70 cm mély növényi származékos, iszapos – amely, ha megbolygatjuk, kegyetlen büdös – leülepedés van. Természetesen a lefolyó árok is el van iszaposodva, kb. 8-10 m hosszban és kb. 50-60 cm mély levezető árkot kellett ásni, hogy a kőfoglalat előtt felgyülemlett vizet le tudjuk vezetni. Annyit sikerült elérni a vízszint lecsökkentésével, hogy láthatóvá vált a kőfoglalatból kiálló kb. 80 mm-es átmérőjű kifolyó. A leeresztés után láthatóvá vált, hogy még jelenleg is elég tetemes vízhozama van a forrásnak.

A kőfoglalaton eddig talált névre utaló felirat szerint a forrást 1958-ban átnevezték, a fellelt kőtáblán a következő felirat található: “IVÓVÍZ 1958” – az új elnevezés, és az elnevezés időpontja.
(az eredetileg „Sándor-forrás” névre keresztelt forrás új elnevezése a Pilisi Parkerdő Zrt. által 2014-ben kiadott „Források és tavak a Pilis erdeiben” kiadványban – 126-os sorszám alatt – már ezen a néven szerepel).

A forrás megtisztítását, kiszabadítását – egyéb más technikai munkák végzése miatt – 2015-ben folytatjuk.

Szentendre, 2014. 10. 21.

– ckl –

“HÓD” HTE, az MTE Szentendrei Osztálya

Book your break