Perge Ferenc, Zsigmondy-díjas hegymászóról

Perge Ferenc, Zsigmondy-díjas hegymászóról

Rövid ismertetés a Zsigmondy-díjra (hegymászó életmű-díj) való felterjesztés kapcsán.

zsigmondy_dij_oklevelPerge Ferenc a magyar hegymászás újjáépülő időszakában lett hegymászó, amikor a világháború utáni bénultságból már éledezett a mászósport. A Tátra 1962-ben ejtette rabul, 29 éves korában és ennek hatására céltudatosan kezdte képezni magát. Olyan neves mászóktól tanult, mint Tátrai Rupert, Bucsek Henrik, Hensch Aladár, Tálos Zoltán és Komarnicki Gyula.

1965-ben tagja volt annak a csapatnak, amely a Magas-Tátra főgerincének első magyar téli bejárását tűzte ki célul.

A Magas-Tátra ma is közkedvelt mászóútjainak megismerése mellett sorra került az erdélyi Békás-szoros, a Királykő, a Fogaras és a Júliai-Alpok. Természetesen nem maradtak ki a mászócélok közül az Alpok négyezres gyöngyszemei sem.

A gyakorlatban megszerzett ismeretek mellett az ausztriai Fritz Moravec hegymászóiskolájában képezte tovább magát, és összegyűlt tapasztalatait az oktatásban hasznosította.  A Magyar Természetbarát Szövetség Hegymászó Bizottságának tagjaként egységesítve elsőként összeállította a magyar viszonyokra alkalmas hegymászótanfolyamoktatási anyagát, és ő maga is később több neves hegymászót oktatott.

1976-ban részt vett a Magyar TV és Rockenbaur Pál által szervezett Kilimandzsáró-expedícióban, amelynek során 3 társával, a hegyet keresztezve első magyarokként jutottak fel a Kibó legmagasabb pontjára a 5895 méter magas Uhuru Peacre.

zsigmondy_dij__alapito1978-ban a szövetség megbízásából ő vezette az addigi legsikeresebb Kaukázusi-expedíciót. A csapat tagjai közt a olyanok voltak, mint pl. Vörös László, Ozsváth Attila, Dékány Péter, Berecz Gábor, Halmos Péter.

Két évvel később részt vett a „Pamír 80” nemzetközi hegymászótáborban, és feljutott a 7105 m magas Korzsenyevszkaja-csúcsra. Ezzel, közel az ötvenhez, ténylegesen elérte azt a legnagyobb eredményt, amit a magyar hegymászás akkori viszonyai lehetővé tettekszámára. Tudva, hogy a csúcson kell abbahagyni, valamint az öreg hegymászó a jó hegymászó, visszavonult az élsporttól, átadva a helyét a fiatalabb nemzedéknek.

A díjat 2017. Ápr.4-én a Corvin Moziban megtartott BANFF Hegyfilm Fesztivál keretében adták át több magyar, másmás hegymászó kategóriában díjazottal egyetemben.

Book your break