Eseménynaptár

Események betöltése

« Vissza az eseménynaptárhoz

  • Ez egy korábbi esemény.

Túra a Bakony-hegységben

ÚTVONAL:

Zirc, vasútállomás – Pintér-hegy oldala – Walla-Ányos sírkert – Cuha-völgy – Cuha-hegy – Gézaháza – autóbusz

Sokszor elkerültük már, de most megnézzük a régi katolikus temetőt. Aztán a völgyből felkapaszkodunk a Cuha hegyére, s irány Gézaháza. Utunk hossza 13 km, szint 250 m.

TALÁLKOZÁS, indulás: augusztus 10-én (munkanap!) Bp. Déli pu.-on, a vonat 7:30-kor indul. Veszprémből busszal megyünk tovább. Gézaházáról 16:26-kor veszprémi átszállással busszal, vagy 17:11-kor győri átszállással vonattal tudunk visszajönni. Túravezető: Vuray György, tel.: 06-30/241 4412

A ma már lezárt katolikus temető egy része a Kardosrétet („Kis-Esztergált” bíró gróf Ányos család temetkezési helye volt. A család leghíresebb tagja Ányos Pál (1756-1784) költő, pálos szerzetes.
A kiterjedt Esterházy nemzetség cseszneki ága birtokolta a gézaházai területet, a gazdasági major gyönyörű környezetében épült ez a svájci stílusú vadászház. 1945 után természetesen köztulajdonba vették, s „Béke” turistaházként várta vendégeit az állami gazdaság telepén. ’90 után több „gazdája” is volt, végül a szebb napokat látott épületet néhány éve modernizálták, környezetét rendbe tették. Kedvelt kirándulóhely, de nem a bakancsosok jelentik a célközönséget.

Book your break