Megújult a Thirring-körút

megújult.. (4)Ahogy az áprilisi tisztítást követően ígérték, az egyesület Levélőrség csoportja folytatta munkáját a Thirring-körúton. Ezt az utat még a 90-es években alakították ki a Hunfalvy Osztály fiataljai, több helyen a rétegvonalakat követő vadcsapások kiszélesítésével. Az utat hamar megkedvelték a Dobogókőre látogatók. Ez nagyon is érthető: bár 180 méteres szintkülönbségével, helyenként meredek szakaszaival nem könnyű bejárni, az alig két kilométeres, fantasztikus sziklák és ősfák közt kanyargó út számtalan szépséget kínál.

<!%%%%%>

Az elmúlt évtizedek számtalan cipőtalpa, no meg a természet mára alaposan lekoptatta az út legnehezebben járható pontjait. Így legfőbb ideje volt ezeket a kritikus részeket megerősíteni. Ezt a munkát május 30-31-én végezte el a Levélőrség, és a hívásukra megjelent harmincegynéhány önkéntes utász. Több helyen lépcsőket építettek, a nagyon meredek, csúszásveszélyes szakaszokat rézsű kialakításával tették könnyebben járhatóvá. Egyetlen kritikus ponttal nem tudtunk mihez kezdeni: a „láncos” sziklánál továbbra is fokozottan kell ügyelni. Itt csak egy, a meredek felőli oldalon elhelyezett fémkorlát segítene. Ennek tartóit a sziklába kellene ágyazni, de az ehhez szükséges felszereléssel (légkalapács, aggregátor) egyesületünk nem rendelkezik. Hátralévő munka még a jelzések (sárga körút) megújítása, ezt is hamarosan elvégezzük.

Itt is felhívjuk a figyelmet, hogy a Thirring-körút nem azonos, és nincsen semmi köze az interneten megtalálható turul vagy táltos körúthoz. Előbbi a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és a Pilisi Parkerdő ZRT-vel egyeztetett, jelzéssel ellátott turistaút, utóbbi egy jól-rosszul járható, jelzetlen ösvény, amin mindenki a saját felelősségére jár vagy téved el.